Sorø og Pedersborg søerne- Sorø

Sorø og Pedersborg søerne- Sorø

marts 22, 2021 1 Af S413843

I dag har vi valgt et område, hvor der gemmer sig megen historie. Sorø og Pedersborg søerne går helt tilbage til 1100 tallet, hvor de bliver nævnte første gang i historiebøgerne. Der blev etableret et vigtigt kloster i Sorø, som blev et af landets rigeste. Senere blev Klosteret ombygget til det nuværende Sorø Akademi, som vi vil passere på vores tur rundt om søerne.

Vi starter på p-pladsen ved Pedersborg Kirke. Her er gode parkeringsmuligheder, og turen starter med en fabelagtig udsigt fra Pedersborg Kirke. Det er også muligt at “hoppe på” ruten andre steder i Sorø, men her kan parkeringen give udfordringer. Hvis man kommer med toget, vil det være en fordel at starte ruten på Sorø Akademi.

Følg rutevejledningen til Pedersborg Kirkes P-plads på Google Maps.

Pedersborg Sø rundt er ca 2,5 km – Sorø Sø rundt ca. 8,5 km. Stierne er grusbelagte stort set hele vejen rundt, og det er muligt at medbringe barnevogn. Der er toiletter ved Pedersborg Kirke og ved “stranden” ved Sorø Sø – pkt. 7 på kortet. Toiletterne kan dog være aflåst vinterhalvåret.

Kort

Kort Sorø og Pedersborg Søerne
Rutens længde er ca, 12,5 km

Kortforklaring:

  1. P-plads ved kirken (toiletter forefindes)
  2. Pedersborg Kirke
  3. Kongebroen / landevej150
  4. Hyggelig spiseplads ved søen
  5. Anløbsbro for Lille Klaus (Sorø Bådfart)
  6. Sorø Akademi
  7. Badestrand ved Sorø Sø (off. toiletter)
  8. Støvlet Katrines Hus (gourmet restaurant)
  9. Ankerhus Seminarium
  10. Sorø Camping
  11. Pedersborg Voldsted

Kirken er meget smukt beliggende på en bakketop, hvorfra der er en flot udsigt over bl.a Pedersborg Sø. Kirkegængerne kan have udfordringer med at møde op i kirken pga. de stejle stigninger, og vi ser da også en “kørselsordning”, hvor gangbesværede blev kørt fra p-pladsen op til kirkedøren i en golfvogn.

Efter vi har besteget kirkebakken, fortsætter vi langs venstre side af søen hen imod Kongebroen/landevej150, som deler de to søer. Broen blev anlagt af Christian den 4. i 1600-tallet, således at søen blev opdelt i 2 søer, og kongen kunne spare transporten rundt om den oprindelige store sø.

Både Sorø Pedersborg Sø har et rigt fugleliv, hvilket gør turen ekstra spændende. Det er en god ide at medbringe kikkerten. Sorø Roklub holder til på søen, og der afholdes hvert Ro regatta på Sorø Sø.

Vi krydser hovedvej 150(Kongebroen) og fortsætter på højre side af Sorø Sø. Den giver efter vores mening de bedste oplevelser.

Denne rute er velbesøgt af både mountainsbikes og familieudflugter.

Vi finder et lille stille sted ved søen til en kop medbragt kaffe – pkt. 4 på kortet. Der er flere muligheder for at spise de medbragte madpakker på jeres tur rundt om søerne. Desuden byder Sorø By på hyggelige gader, spændende forretninger og gode spisesteder.

Sorø Sø

Vi følger stien rundt langs søen, indtil vi når anløbsbroen for Lille Klaus (pkt 5 ) . I sommerhalvåret sejler en lille båd rundt på søen, og man køber billetter om bord.

Så fortsætter vi ud på Skælskørvej og videre ind i Borgmesterens øje (vejkurven med de 2 lamper på Skælskørvej), som er opkaldt efter en borgmester i Sorø i 1800 tallet.

Ved Sorø Akademi drejer vi ind i parken og følger grusstien langs søen. Hvis du har tid og lyst, så kan vi anbefale “at gå på opdagelse på Sorø Akademi. Turistkontoret i Sorø arrangerer guidede ture på Akademiets grund. Specielt ved KlosterKirken og byporten føles historiens vingesus. Sorø Akademi anvendes i dag til gymnasium og kostskole, og der er også privat beboelse i de gamle bygninger.

Sorø Akademi – grundlagt i 1586 i gl. klosterbygninger

Parken omkring Akademiet bruges til mange kulturelle formål henover året. Fx. lysfest i februar og kunstudsmykninger om sommeren.

Efter parken ved Sorø Akademi følger vi stien hen til Stranden. Et lille rekreativt område ned til søen lige før Kongebroen. Her findes off. toiletter som er åbne i sommerhalvåret.

Badestrand ved Sorø Sø
Stranden ved Sorø Sø

Lige inden du krydser landevejen finder du på højre hånd en lækker gourmet restaurant Støvlet Catrines Hus. Vi kan varmt anbefale dette spisested, og det anbefales at reservere bord på forhånd. Der er spundet en historie vedr Støvlet Cathrine (en kongelig elskerinde), men der er sået tvivl om hun havde relation til huset.

Støvlet Cathrines Hus

Vi krydser hovedvejen, går til venstre og finder stien rundt om søen. Her ser vi først Ankerhus Seminarium (gammel husholdningsskole). I dag Professionsskolen Absalon – Campus Sorø hvor focus er lagt på fødevarer og ernæring.

Ankerhus Seminarium - Professionshøjskolen Absalon - Campus Sorø

Det næste vi passerer er Sorø Camping, som ligger smukt helt ned til søen.

Kort efter ser vi Comwell Sorø Storkro, som ligger på toppen af bakken.

I slutningen turen finder vi Pedersborg Voldsted, som stammer fra bronzealderen /år 600 f.kr.)

Et spændende fortidsminde, som man gerne må betræde. Vi tager hele turen på volden rundt om præstegården, og turen slutter på P-pladsen ved kirken.

En dejlig tur med højt solskin og flotte naturoplevelser.

Prøv også Tuelsø rundt.