Anneberg og Ulkerup Skovene – Nykøbing Sj.

Anneberg og Ulkerup Skovene – Nykøbing Sj.

marts 29, 2021 0 Af S413843

En forsvunden landsby og en gammel bronzealderhøj er blot nogle af de spændende ting Anneberg og Ulkerup skovene gemmer på.

Vi starter ved det tidligere Anneberg Vandrerhjem, hvor der er fine parkeringsforhold.

Find vej til p-pladsen med Google Maps.

Kort

Ruten er ca. 12 km, og den er velegnet til barnevogne. Brug evt. App´en AllTrails og klik på linket for hente kortet ned.

Vi starter med at kigge ind i Museumshaven – ved siden af p-pladsen i retning mod Anneberg Stræde. Her finder vi en kanon som stammer fra det danske krigsskib Niels Juel, som blev sat på grund i Isefjorden i 1943, således at det ikke kunne falde i tyskernes hænder.

Kanon fra Niels Juel på Odsherreds Museum
Kanon fra det danske krigsskib Niels Juel

Fra museumshaven fortsætter vi ud på Anneberg Stræde. Her kan vi på højre hånd se Hempel Glasmuseum. Som virkelig er et besøg værd både for børn og voksne. Her findes også en hyggelig cafe med den fantastiske udsigt over Isefjorden.

Anneberg Samlingerne
Anneberg Samlingerne – Hempels Glasmuseum
Gl. jordkælder på Anneberg Stræde.

Følg kortet og et stykke inde i skoven møder vi Manglebjerg. Bakken er 44 meter høj, og på toppen af højen ligger resterne af en bronzealdergrav.

Efter vores “bjergbestigning” følger vi kortet gennem Anneberg Skoven, krydser Egebjergvej, gå gennem Ulkerup op til skoven.

Anneberg skoven
Bænken er på vej tilbage til naturen.

Et stykke inde i skoven bliver vi overrasket af Sjælene.

Sjælene
Ulkerup Sjælene

Keramik figurene er et kunstværk, som symboliserer Ulkerup folket som blev fordrevet fra deres landsby i 1700-tallet.

Resterne af den gl.skovlandsby ligger umiddelbart ved siden af Sjælene. Der er ikke meget at se ude i terrænet, men der er bygget en udstillingsplatform med en meget informativ model af landsbyen. Her får man et godt indtryk af landsbyens størrelse og dagligdag.

Efter vores tur i skoven kommer vi ud på de meget naturskønne overdrev, hvor der græsser køer og heste. Den sidste del af ruten går gennem Anneberg Skoven.

Der er flere historiske punkter i skovene, end jeg netop har beskrevet. Naturstyrelsen viser et overblik dette kort.

Prøv også turen Rørvig rundt.