Alsted skoven – Sorø

Alsted skoven – Sorø

februar 12, 2021 0 Af S413843

Syd for Sorø mod Næstved ligger en lille anonym skov – Alsted Skoven – som bl.a. rummer nogle meget interessante oldtidsminder. Skoven ejes af Sorø Akademi , og skoven kan være lukket på enkelte dage pga. jagt. Der vil være skilte opsat på disse dage. Vores vandretur i Alsted Skoven er ca. 7 km.

Ruten er lettilgængelig – også for barnevogne.

Find vej til Alsted skoven med Google Maps.

Vi vælger at starte turen på p-pladsen på Alsted vejen – markret på kortet med et gult F. Her var indtil 1930´erne en festplads, hvor der blev holdt sommerfester mv. Det var et meget vigtigt samlingssted for Alsted og omegn.

Kort

Kort over vandretur i Alsted Skoven
Alstedskoven – ruten er ca. 7 km

Ruten er markeret med gule pile.

Vi fortsætter ind i skoven af gul rute, og vi når Ligkistestenen markeret med sort pil på kortet. Den kan være lidt svær at finde, når der blade på træerne.

Ligkistestenen i Alsted Skov
Ligstenen

En stor kæmpesten – en vandreblik fra Istiden. Den ligger i fordybning i skovbunden. Den kan godt minde lidt om en ligkiste.

Da vi fortsætter ad ruten kommer vi ud på den trafikerede Næstvedvej, hvor vi finder en stor rasteplads med borde og bænke. Her holder vi frokostpause og nyder den smukke bøgeskov markeret med B på kortet. Netop på dette sted er bøgeskoven særlig smuk og kåret til en af Danmarks flotteste. Derfor høstes der tons vis af bøgefrø her, som bruges bl.a. på planteskoler.

Ruten fortsætter – efter den gule pil – og vi kommer ud på Alstedvej.

en ødelagt stendysse i alsted skoven
En af de ødelagte stendysser på Alstedvejen (ved siden af Løvehavehus)
stendysse i alsted skoven
En velbevaret stendysse i skoven

I skoven ved Alstedvej – markeret med med orange kryds – finder vi denne velbevaret stendysse. Den menes at stamme fra 3.500 f.Kr.

Sidste stop ruten er Brydes Rende – markeret med S på kortet.

Brydes Rende er et smukt og rent naturlig vandløb i skoven. Før I når til vandløbet kan I på venstre side en lille bronzealderhøj og lidt inde skoven – bag højen – kan I se en sten med hul i. En såkaldt kvartmilesten. Den kan være svær at finde, når alt er grønt.

Nu går turen til tilbage til Festpladsen (p-pladsen), og turen er slut.